Egyéni védőeszközök – 1. rész

Úgy gondoltuk, a címben is szereplő témáról egy kis minisorozatot indítunk, mert nagyon sok kérdés merül fel ennek a témának a tárgyalásakor. Erről a témáról  rengeteget lehet beszélni, írni így szépen fokozatosan mindenki által könnyen érthető módon próbáljuk meg összerakni a dolgot.  Hogyan is kerülnek kiválasztásra, mikor kell adni és kinek kell biztosítani és ehhez hasonló érdekes kérdéseket járnánk körbe „felhasználóbarát módon”.  De vágjunk is bele.

Egyéni védőeszköz célja, hogy a munkavállalót megvédje egy esetleges baleset (munkakiesés) kialakulásától. jóformán ez az utolsó védővonal a sérülés és a dolgozó között. Így már mindjárt érdekegyeni-vedofelszereles-hasznalata-kotelezoünké válik a viselése is igaz?

Ki határozza meg az egyéni védőeszközt? Ezt bontsuk két részre: 1. szakmai oldalról mindenképpen munkavédelmi szakember; 2. anyagi oldalról munkáltató. Na de nézzük kicsit mélyebben:

Amikor egy munkavédelmi szakember a kimegy egy munka helyszínére és felméri milyen kockázatokkal kerül szembe az adott munkavállaló akkor meg tudja határozni a védelem típusát (kollektív vagy egyéni). Amennyiben nincs más lehetőség  akkor egyéni védőeszközt kell kiírni, kiadni a dolgozónak. De egy adott védőeszközön belül (pl.: védőkesztyű) több szintű védelmi képességgel rendelkező védőeszköz van. Hogy ezek közül is tudjon választani a munkavédelmi szakember akkor bekéri az adott terület mérési dokumentumait, jegyzőkönyveit egyéb leírásait stb. ezek meghatározzák a kockázat szintjét és ennek megfelelően már pontosan meghatározható a védőeszköz védelmi szintje.

De mi van akkor ha nincs ilyen dokumentum vagy eleve nem is kell mérni az adott területet. Ha nem kell mérni az adott területet akkor van a legegyszerűbb dolgunk mert olyankor nem is feltétlenül szükséges az a bizonyos egyéni védőeszköz. Viszont ha nem ismerünk a kockázat szintjéről semmit akkor a munkavédelmi szakember az adott kockázatnak megfelelő maximális védelmet nyújtó egyéni védőészközt fogja meghatározni, mindaddig amíg nincs más kézzelfogható adata.

 

Vigyázzunk egymásra!

Üdv: a DSEC csapata!