Ki a hibás? – 3. rész

Mit tehetünk, hogy megelőzzük a bajt, nem csak építőipari vállalkozások esetén? Azt már tudjuk építkezéseken ki a felelős, és azt is tudjuk, hogy a munkáltató, a Főnök, felel a dolgozói épségéért. De hogyan tudja megvédeni a munkavállalóit az ember?

Egy jól működő cégnek van valamilyen belső irányítási rendszere. Minden ilyen belső irányítási rendszer, cég csak akkor tud megfelelően működni ha a vezetőség el van kötelezve és úgymond példát mutat a dolgozóinak. Más szóval a munkavédelmet, tűzvédelmet is hasonlóan komolyan, kell vennie a munkáltatónak ahhoz, hogy az a segítségére/hasznára lehessen.

Mi a régi és helytelen gondolkodásmód: „munkavédelem, tűzvédelem? megkeresem a lehető legolcsóbb embert, aki a szükséges, törvény által előírt minimumot papírban megcsinálja, és jó napot! többet nem áldozzunk rá, mert csak viszi azt a drága pénz…” vagy „csináljuk gyorsan, most úgysem lát minket senki…”

Sokszor ebben az esetben a túl olcsó, drágább! Gondoljunk csak bele:

Van egy dolgozónk, aki a cégnek termeli a pénzt a munkájával (ezt a termelést nevezzük el 100%-nak) és a vezetőség nincs elkötelezve a biztonság érdekében. Történik a dolgozóval egy baleset, ami után a dolgozó otthon marad, mondjuk 10 napig. Ebben az esetben nem termel a cégnek semmi bevételt, sőt a gyógykezelését is ki kell fizetni, ami balesettől függően több milliós tétel is lehet illetve fizetés is jár neki. Ezt követően a dolgozó elmegy a munkavédelmi hatósághoz, hogy vizsgálják már ki az Ő esetét. Ilyenkor a hatóság kapva kap az alkalmon és tüzetesen átvizsgálja az adott céget és ha valami hibát talál első körben figyelmeztet aztán szép összegű csekket állít ki (veszélyeztetéstől függően akár azonnal is kiszabhat bírságot). Ez újabb pénz, amivel a munkáltatót nem várt kiadásokba kényszerítik… És ezt lehetne folytatni tovább és tovább, de hogyan tudjuk ezt megelőzni?

Ezért alakult, többek között, a cégünk, DSEC, hogy hozzáértő, megfelelő végzettséggel rendelkező emberek nyújtsanak segítséget a munkáltatóknak. Amint a vezetőség elkötelezetté válik a munka- és tűzvédelem irányába, onnantól folyamatosan tudunk együtt dolgozni. Nem utolsó sorban folyamatosan törekszünk arra, hogy a munkavédelem, tűzvédelem ne csak papíron működjön (az még nem elég). Így egy folyamatos, de kiszámítható, (a rejtett költségek és bírságokhoz képest) alacsony költség mellett a munkáltató gyorsan és hatékonyan tudja elérni a munkavállalói számára a magasabb biztonságot.

Csak az elkötelezettségen múlik!

Vigyázzunk egymásra!
Üdv: a DSEC csapata