Milyen munka- és tűzvédelmi dokumentumokkal kell rendelkeznie a munkáltatónak?

Munkavédelmi dokumentumok

Nagyon sokan kérdezik tőlünk, és még több embernél van zűrzavar abban a kérdésben, hogy munkáltatóként milyen munkavédelmi dokumentumokkal kell rendelkezni.
Ki készítheti el ezeket a kötelező dokumentumokat?
Írásunkkal ezen a zavaros területen szeretnénk válaszokat adni mind a munkáltatónak, mind a munkavállalóknak.
A munkavédelemről szóló jogszabályok értelmében a munkáltatóknak rendelkezniük kell írott formában az alábbi dokumentumokkal:

  • egyéni védőeszköz juttatási rend: tartalmazza, hogy melyik munkához milyen egyéni védőeszközt kell alkalmazni, és hogyan kapja meg ezeket a dolgozó;
  • munkavédelmi oktatási tematika: munkavédelmi oktatáshoz szükséges oktatóanyag;
  • munkahelyi kockázatértékelés, amelyet három évente újra el kell végezni, kivéve, ha a körülmények mást nem kívánnak meg: a munkahelyen fellelhető összes kockázat felsorolása, azok elemzése, a megelőzés és csökkentés módszerei;
  • foglalkozás-egészségügyi orvosi vizsgálatok rendje: ez a dokumentum tartalmazza az orvosi vizsgálatokkal kapcsolatos információkat és teendőket;

Elkészítésük munkavédelmi és foglalkozás egészségügyi szaktevékenység, ami azt jelenti, hogy közép- vagy felsőfokú munkavédelmi végzettséggel rendelkező szakember készítheti el, a foglalkozás egészségügyi orvosi vizsgálatok rendje dokumentumot pedig, foglalkozás egészségügyi orvos készíti el.

Tűzvédelmi dokumentumok

A másik téma a tűzvédelmi szabályzat és oktatás, amellyel a munkáltatónak foglalkoznia kell a törvények szerint, és ezek hiányában felelősségre vonható.
A tűzvédelemről szóló jogszabályok kimondják, hogy:

  • a munkáltatónak rendelkeznie kell tűzvédelmi szabályzattal, amennyiben a dolgozók létszáma eléri az öt főt;
  • valamint a dolgozókat évente egyszer tűzvédelmi oktatásban kell részesíteni.

Az ehhez szükséges tűzvédelmi oktatási anyagot és a tűzvédelmi szabályzatot kizárólag közép- vagy felsőfokú tűzvédelmi végzettséggel rendelkező szakember készítheti el.
Ez azt jelenti, hogy nem lehet egyszerűen csak letölteni valahonnan egy mintát, vagy más módon lespórolni a szakember díját, mivel a hatóság előtt tudni kell igazolni, hogy megfelelő szakképesítéssel rendelkező szakember készítette-e el a dokumentumokat.

Ezen dokumentumok megléte kötelező, sőt naprakész állapotban kell őket tartani, jogszabályváltozás, munkakörülmény, létszám változás ezeket mind a dokumentumokban is frissíteni kell, mert a hatóság az ellenőrzés pillanatában a munkahely aktuális helyzetéhez mérten fogja megnézni a dokumentumok meglétét és aktualitását.

A jó hírünk az, hogy Önnek ezekkel nem kell foglalkoznia, mert mi tudunk Önnek segíteni.

A DSEC csapata a felsorolt dokumentumok elkészítését és az oktatások megtartását vállalja átalánydíjas szolgáltatási szerződés keretében, továbbá ezek a szerződések tartalmazzák, a teljeség igénye nélkül: az időszakos munka és tűzvédelmi helyszíni szemlék lebonyolítását, tanácsadásokat az aktív és hatékony munka és tűzvédelem érdekében, folyamatos rendelkezésreállást, kapcsolattartást a hatóságokkal.