Mindent megteszünk az egészséges munkatársakért?


- avagy a munkahelyi elsősegélynyújtással kapcsolatos tudnivalók

A munkahelyünk legfontosabb szereplői a dolgozók, munkavállalók. Minden egyes személy egy külön élet, családdal, barátokkal. Nagyon fontos, hogy vigyázzunk rájuk, mint a szemünk fényére. A törődő, gondos vezetők ezzel maximálisan egyetértenek.

Sajnos előfordulhatnak sérülések és balesetek még a leggondosabb munkahelyen is.

Ismernünk kell a törvények által előírt kötelező pontokat, mivel ezek sokat segítenek a megelőzésben és a kialakult helyzetek kezelésében is.

Sokan nem tudják azt, hogy a munkahelyeken a munkáltató köteles biztosítani az elsősegély személyi és tárgyi feltételeit. Mit is jelent ez? Az 1993. évi XCIII. törvény – a munkavédelemről 46. § előírja, hogy:

„A munkahelyen – jellegének, elhelyezkedésének, a veszélyforrásoknak, a munkavállalók létszámának, a munkavégzésből és a munkakörnyezetből származó hatások és egészségkárosító kóroki tényezők figyelembevételének, valamint a munka szervezésének megfelelően – biztosítani kell a munkahelyi elsősegélynyújtás tárgyi, személyi és szervezési feltételeit.”

Mit is jelent ez részletesen?

Ez egyrészről azt jelenti, hogy a dolgozók létszámának megfelelően rendelkeznünk kell egy munkahelyi elsősegély dobozzal (I, II, III, illetve IV-es típusút a dolgozók létszámától függően).

Ezt a dobozt mindenki számára könnyen hozzáférhető helyen kell tárolni és a helyét egy megfelelő után világító táblával meg kell jelölni (zöld alapon fehér kereszttel). A könnyű hozzáférhetőség fontos, hiszen szükség esetén egy lezárt szekrényből sokkal több idő elővarázsolni a felszerelést. Másrészről azért kell jól láthatóan megjelölni, hogy mindenki (akár még egy látogató is) könnyen megtalálja azt.

A másik teendő az, hogy a munkáltató önkéntes alapon kijelöli azokat a dolgozókat, akik ki lesznek képezve a munkahelyi elsősegélynyújtásra. (Azért zajlik ez önkéntes alapon, mert hát nem vagyunk egyformák és megeshet, hogy valaki nem találja magát alkalmasnak az esősegély nyújtásra fizikai vagy lelki okok miatt így neki nem kötelező elsősegély nyújtó személynek lennie). Ha a kijelölt személyek korábban önszorgalomból nem végeztek el egy (a cégtől független) munkahelyi elsősegélynyújtó tanfolyamot, akkor meg kell szervezni, hogy egy erre szakosodott cég vagy képzési központ kiképezze a kiválasztott személyeket a munkahelyi elsősegély alapjaira.

Érdemes több elsősegélynyújtót kijelölni, mert ha az egyetlen kiképzett személyünk éppen beteg vagy szabadságon van, akkor már nem biztosított az elsősegélynyújtás törvény által előírt személyi feltétele, és egy esetleges baleset, rosszullét vagy komolyabb életet veszélyeztető állapot esetén nem lesz jelen olyan személy, aki képes elsősegélyben részesíteni a bajbajutottat.

Ha pedig hatósági szemmel nézzük, akkor nem volt biztosítva az elsősegélynyújtás személyi feltétele, emiatt a céget meg lehet bírságolni.

Ezért mi azt javasoljuk, hogy minden munkáltató a fentiek szerint biztosítsa a munkahelyi elsősegélynyújtás tárgyi, személyi és szervezési feltételeit.