Tűzvédelmi Műszaki Megfelelőségi Kézikönyv – 3. rész

Most hogy ismerjük a jogi hátterét a dokumentumnak és tudjuk mit kell hogy tartalmazzon, milyen sűrűn kell azt frissíteni, egy személyes véleményt formálunk meg ezzel kapcsolatban.

Ezzel a dokumentummal kijelölt irányvonalat mindenképpen jónak tekinthetjük. Persze beruházói oldalról mindig is lesz negatív felhangja ennek az egésznek mert ez egy újabb költségtétel amire áldozni kell, de minek? Valóban mivel is kapunk többet? Jó ez egyáltalán?

A válasz kifejezetten igen!

Gondoljunk bele, ezzel az egy dokumentummal megszűnik az épület „utólagos” felderítése. Amennyiben valóban folyamatosan megfelelően karban van tartva a papírköteg, úgy az esetleges karbantartások költsége is jobban tervezhető és kevesebb a meglepetés.

Tulajdonosváltásnál egyszerűen megoldható a azépület tulajdonságainak a megtekintése, ergo kevesebb a zsákbamacska. Egy dokumentum bekérésével jóformán azonnal és naprakészen tájékozódhatunk egy épület tűzvédelmi helyzetéről nem kell végtelennek tűnő listákat gyártani, hogy mit is szeretnénk egy átadásátvétel kapcsán kérni, vagy rettegni azon, hogy vajon mit hagytunk ki.

Gondoljunk bele ez valamilyen szinten az élet más területein már működik. Például egy autó esetében, de akár ha azt vesszük és az ember rendszeresen jár orvoshoz átvizsgáltatni magát ott is elméletileg gyűjtik az egészségügyi állapotáról az információkat az adott személyről.

Persze a TMMK-nak is mint minden hasonló rendszernek vannak gyenge pontja és idő mire a minden épületesetében alkalmazni lehet ezt a szisztémát, de amennyiben a fő csapásvonalról nem térítik el ezt a dokumentumot úgy kifejezetten hasznos lesz.

 

Még mindig vannak kérdések ebben a témában? Segít a tűzvédelmi szakembere vagy keressen minket, hogy segíthessünk.

 

Vigyázzunk egymásra!

 

Üdv: a DSEC csapata!