Miért hasznos a munkavédelmi képviselő a cégen belül?

Munkavédelmi képviselő választást kell tartani azokon a munkahelyeken, ahol a dolgozók száma legalább 20 fő, az 1993. évi XCIII. törvény a munkavédelemről, 70. §. szerint.

Nézzük meg, pontosan ez mit jelent a gyakorlatban.

A munkavállalók az egészséget nem veszélyeztető és biztonságos munkavégzéssel összefüggő jogaik és érdekeik képviseletére jogosultak maguk közül képviselőt vagy képviselőket választani.

Már rögtön a legelején le is tisztáznánk egy rendszeres félreértést, ami a munkavédelmi képviselő és munkavédelmi szakember fogalmai körül szokott felmerülni.

A munkavédelmi képviselő és munkavédelmi szakember nem ugyan az a személy, mások a feladatai.

A munkavédelmi képviselőt a dolgozók egymás közül választják ki és nem feltétlenül rendelkezik ez irányú szakmai végzettséggel.

Ezzel szemben a munkavédelmi szakembert általában a munkáltató kéri fel az ez irányú szakfeladatok ellátására és ennek a személynek mindig kell rendelkeznie megfelelő szakirányú végzettséggel és megfelelő tapasztalattal.

Miért van szükség munkavédelmi képviselőre?

Egyszerűen azért, mert az erre a pozícióra választott kolléga továbbítja a munkavédelmi szakembernek (vagy ennek hiányában a munkáltatónak) a dolgozók kéréseit, észrevételeit, ötleteit a munkahely munkavédelmi biztonságának növelésének érdekében és a balesetek elkerülésének érdekében.

A munkavédelmi képviselő:

  • munkaidőben beléphet a munkahelyekre és munkaterületekre,
  • tájékozódhat az ottani dolgozóktól a munkakörülményekről,
  • tájékoztatást kérhet a munkáltatótól minden olyan kérdésben, amely érinti az egészséget nem veszélyeztető biztonságos munkavégzés feltételeit,
  • segíti észrevételeivel a munkavédelmi szakember munkáját.

Természetesen ezért a munkavédelmi képviselőt nem érheti semmilyen hátrány és diszkrimináció.

Az Ön cégének munkavédelmi szakemberétől megtudhatja, hogy pontosan ki lehet munkavédelmi képviselő, mi a választás menete, milyen továbbképzéseken szükséges részt vennie ennek az illetőnek.

Amennyiben az Ön cége nem rendelkezik még munkavédelmi szakemberrel, úgy keressen minket bizalommal, nagyon szívesen segítünk a munka- és tűzvédelmi feladatok ellátásában.